Estate planning en het testament

Het opstellen van een testament is een essentieel onderdeel van estate planning. Wanneer goederen bijv. moeten worden beschermd om overgang door erfopvolging te komen, is een testament nodig om instructies te geven met betrekking tot de verdeling van de erfenis. Met dit document worden ook begunstigden aangewezen die activa zullen verwerven.

Een testament kan belangrijke informatie bevatten in het kader van strategieën voor erfplanning. Degenen die de tijd nemen om een ​​dit document op te laten stellen, hebben niet alleen invloed op de wijze van verdeling van hun nalatenschap, maar maken ook de afwikkeling van nalatenschap eenvoudiger voor beheerders.

Er moet worden opgemerkt dat er verschillende soorten testamenten kunnen worden gebruikt. Het benodigde type wordt bepaald door de soorten activa en persoonlijke bezittingen, evenals de levensstijl van een persoon. Getrouwde stellen met minderjarige kinderen hebben bijvoorbeeld andere behoeften dan alleenstaande ouders of personen die geen kinderen hebben.

Ondernemers kunnen gebruikmaken van bedrijfsopvolgingsstrategieën om ervoor te zorgen dat hun bedrijf wordt doorgegeven aan opvolgers van hun keuze. Mensen die onroerend goed of andere soorten eigendommen bezitten, kunnen zaken regelen zodat onroerend goed kan worden doorgegeven met besparing van erfrechtbelasting.

Wanneer mensen geen testament op laten stellen zal hun nalatenschap volgens de wet worden verdeeld. Executeurs van de nalatenschap hebben door de wet verschillende taken gekregen. Dit proces kan echter worden vereenvoudigd met een helder testament.

Estate planners kunnen richtlijnen bieden en strategieën bedenken die de successierechten kunnen minimaliseren. Ook wanneer er internationale aspecten bij komen kijken is dit soms nuttig. Bijv. als iemand woont in een ander land dan waar deze werkt.