5 tips bij het opmaken van je testament

Terwijl de tijd doortikt zullen we ons ooit realiseren dat het leven niet eeuwig zal duren. De dag zal uiteindelijk komen dat we onze laatste adem uitblazen en ons laatste afscheid nemen. En als we dat doen, blijft alles wat we hebben verzameld en waarvoor we hebben gewerkt toevertrouwd aan één enkel document: het testament.

Maar het opstellen daarvan kan een ontmoedigende en dure taak zijn, vooral voor degenen die geen juridische ervaring hebben. Daarom hebben we deze lijst met vijf eenvoudige tips bedacht om je op weg te helpen bij het maken van je eigen testament:

TIP # 1: Gratis INFORMATIE IS beschikbaar om u te helpen

Het internet staat vol met vele artikelen en links naar verschillende websites die hulp kunnen bieden bij (de voorbereidingen van) het opmaken van dit document, zoals https://testamentopstellen.eu. Denk bijvoorbeeld ook aan het raadplegen van een checklist.

TIP # 2: BEDENK wie de executeur wordt

Een executeur is de persoon aan wie de verantwoordelijkheid is toevertrouwd om uw zaken af ​​te ronden. U wijst deze aan om de bezittingen te beheren/verdelen op de wijze zoals u in uw testament heeft vastgesteld. Hij of zij zorgt ook voor de betaling van schulden en uitgaven en ziet er op toe dat wat overblijft wordt overgedragen aan de mensen die er recht op hebben.

De wet vereist niet dat een executeur (ook wel een persoonlijke vertegenwoordiger genoemd) een juridische of financiële expert is, maar het vereist wel de hoogste mate van eerlijkheid, onpartijdigheid en zorgvuldigheid. Vaak is de executeur een echtgenoot, ouder, kind, familielid of goede vriend.

Het uitvoeren van een testament kan veeleisend zijn en de persoon die je kiest, voelt zich misschien niet geschikt voor de taak of heeft gewoon geen tijd. Dus voordat je deze rol officieel maakt, raden we je ten zeerste aan om hen te vragen of ze het zien zitten om deze positie in te nemen.

TIP # 3: uw kinderen

De meest voor de hand liggende methode sluit misschien niet aan bij uw specifieke wensen. Meestal is het enige waaraan we denken om het op te nemen: wie de voogd van het kind zal zijn (als ze minderjarig zijn), en wie voor hen zal zorgen als we niet langer in de buurt zijn. Maar soms is de relatie tussen u en uw kind ‘aangetast’.

In het testament kunt u dan een afwijkende regeling voor de vererving opnemen (van bijv. de wettelijke verdeling). Of u nu van plan bent om alles aan een van uw kinderen te geven, of als u van plan bent uw kinderen slechts het (wettelijk) minimum te geven, u moet die wensen specifiek in uw testament opnemen.

TIP # 4: Bepaal uw begrafeniswensen

Een gedeelte van uw laatste wil is gericht de wijze van verdeling van uw bezittingen. Dit is dus eigenlijk gericht op anderen. Zonder duidelijke instructies over bijv. wat te doen met uw lichaam, kunnen uw executeur en / of nabestaanden op gespannen voet gaan staan, waardoor ze extra stress, onrust en mogelijke juridische kosten krijgen als er conflicten ontstaan.

Of het nu gaat om een ​​doodskist, urn of iets anders, vergeet niet uw specifieke wensen voor een laatste rustplaats aan te geven. Geef het ook aan wanneer u al een begrafenisplaats hebt geselecteerd en vooraf heeft geregeld of zelfs heeft vooruitbetaald voor uw begrafenis. Ook bijv. als u naast een specifiek iemand wilt worden begraven, vergeet dan niet om dat ook vast te laten leggen.

TIP # 5: vraag de hulp van een jurist

Wellicht vragen uw wensen om meer specifieke aandacht dan dat de notaris om de hoek u kan geven. Zoek in dat geval een specialist op het vlak waarop u dat nodig heeft. Dat kan bijvoorbeeld een estateplanner zijn. In ieder geval is het belangrijk dat u vooraf nadenkt over wat en hoe zaken wilt regelen. Vervolgens kunt hier de juiste specialist of specialisten bij zoeken. Als het goed is betaald deze investering zichzelf terug bijvoorbeeld in besparingen of in een soepele afwikkeling.

Het is altijd goed om zelf eerst wat onderzoek te doen. U kunt op internet zoeken, informatie verzamelen en een geschikt kantoor vinden. Lees de online beoordelingen en vraag rond om te zien of iemand die u kent met hen heeft samengewerkt. Beperk uw lijst tot misschien de top vijf kandidaten en vraag wat hun tarieven zijn. U zult misschien wel aangenaam verrast zijn om te ontdekken dat de kosten lager zijn dan gedacht.

Tot slot: met behulp van deze tips hopen we dat u zult ontdekken dat het maken van een testament misschien niet zo moeilijk is als u denkt. In zijn meest basale vorm is dit gewoon een document dat uw laatste wensen bevat. Denk er dus goed over na en houd het up-to-date met de tijd. De moeite die u vandaag doet kan ervoor zorgen dat de geliefden die je achterlaat meer tijd besteden aan het herdenken van uw leven versus erover vechten.